dimarts, 14 de gener del 2014

LA MALLERENGA N 31.- Gener 2014

Any 1893. Un concert d’Albèniz a Tiana.



En el número 8 d’aquesta col·lecció amb el títol d'Isaac Albèniz a Tiana feia una recopilació de fets i anècdotes d’aquesta vinculació amb Tiana i en especial al concert de l’any 1906 amb Malats a la Sala Giral. Últimament m'ha arribat documentació d’un altre concert d'Albèniz a Tiana del qual no conec que se n'hagi fet menció anteriorment a Tiana.

En la biografia d'Albèniz podem veure que durant el període 1890 a 1893 va residir a Londres i va actuar per tota Gran Bretanya i la resta de Europa. Durant aquest període Albèniz va conèixer a Francis Burdett Money-Coutts, un adinerat advocat i poeta que va oferir a Albèniz el seu suport financer a canvi de que li posés música als seus llibrets.

Henry Clifford és una gran òpera de tres actes amb música d'Albèniz i llibret en anglès de Francis Burdett Money-Couts, que es basa en figures i conteniments històrics i s’ambienta en l'Anglaterra del segle XV, durant la guerra de las Dues Roses i és la primera òpera d'Albèniz si bé la primera obra d'importància realitzada per a l'escena va ser l'opereta The Magic Opal que es va estrenar en el Lyric Theatre de Londres el 1983.

Aquestes llargues estades a l'estranger d'Albèniz es veien sovint interrompudes per les seves visites i estades a Tiana de les que vam detallar en el mencionat número 8 de La Mallerenga. En el Noticiero Universal del dilluns 9 d’octubre de 1893 podem llegir el següent article:
Según nos comunican de Tiana, en la finca que en aquella población posee el conocido compositor, don Isaac Albèniz, se ha verificado uno de estos días una notable fiesta artística. El citado maestro ha dado a conocer a varios de sus amigos y admiradores algunos fragmentos de su nueva obra “La guerra de las rosas”, para la que ha escrito el libreto el distinguido escritor inglés, Sir Money Coutts.

El señor Albèniz, que hace poco tiempo estrenó con gran éxito en el teatro Lirico de Londres la ópera “El mágico opalo”, la que tantos elogios ha tributado la prensa inglesa, en menos de un año ha compuesto, además de varias piezas de concierto, La guerra de las rosas, que se estrenará el próximo invierno en el Prince of Walles de Londres.

Los inteligentes que asistieron a la fiesta, hacen grandes elogios de los fragmentos que de la nueva obra les dio a conocer el señor Albèniz, quien, según parece, se propone terminarla en su casa de Tiana, desde donde se trasladará a la capital de Inglaterra.

El aplaudido compositor mostró además a las personas que a dicha fiesta aistieron, los figurines que han de servir para la ópera que prepara, siendo todos ellos muy vistosos y de sumo gusto.

Finalmente se nos asegura que el señor Albéniz tomará parte en el concierto que el 22 del Corriente debe celebrarse en el teatro Lírico, en el que la orquesta del maestro Nicolau, estrenará una suite española, que aquel celebrado músico ha compuesto expresamente para dicho concierto.

Sembla, pel que diuen les biografies d'Albèniz, que a Tiana va finalitzar el preludi, el primer acte el finalitzava a Paris el 1885, el segon ja l’havia acabat a Barcelona el gener de 1894 i l'acte segon quedava ultimat a París el setembre de 1894. L'aparent incongruència de dates relatives a l'acte primer són degudes a les modificacions que va efectuar durant el procés de creació de l’òpera.

L’estrena no va tenir lloc tal com anunciava el diari El Noticiero Universal ni en el lloc ni en la data. Finalment després de vint-i-quatre assaigs es va produir l’estrena en el teatre del Liceu de Barcelona el dia 8 de maig de 1895 en versió italiana, amb el títol italianitzat de Enrico Clifford i sota la direcció d'Isaac Albèniz.
Josep Ma Toffoli i Carbonell

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada