dilluns, 3 de febrer del 2014

LA MALLERENGA N 32.- Febrer 2014

LA VILESA




Si busquem al diccionari trobarem que el significat de “vilesa” és qualitat de vil, i també acció pròpia d’una persona vil.
Vil”: Menyspreable pels seus baixos sentiments o el seu capteniment.
Durant els anys de dictadura, després de la guerra civil, el Passeig de la Vilesa tenia el nom d’Avinguda del Generalíssim i després de la mort del dictador va passar a dir-se Passeig de la Vilesa. Un visitant ocasional del nostre poble, no poc coneixedor de la nostra vila, poc després del canvi de nom del carrer va fer el comentari: En aquest poble si que els tenen ben posats, posar Vilesa al carrer del Generalíssim.....
Com el nom de Vilesa no ve ni del Generalíssim ni de cap altre persona vil, o acció vil, recordem l’origen d’aquest nom a Tiana.
L’any 1895 es projectà una urbanització amb la qual Tiana creix cap a Montgat, pensant en cases amb jardí per als estiuejants de Barcelona. Aquest projecte, que és conegut com el segon exemple, tenia com a eix principal el carrer que baixava des del  carrer Doctor Mascaró fins al carrer Castellar (abans Camí de Can Simó), carrer que va rebre el nom de Passeig de la Vilesa i aquest tram es va obrir el mateix any 1895.
A la part alta del Passeig hi havia dues finques, una amb el nom de “La Vilesa” que va donar el nom al Passeig  i l’altra el nom de “La Carnissera” propietat dels hereus de Pere Francí. La Vilesa era propietat del Marquès de Monistrol (successor dels Marí de Tiana) i per aquelles dates els seus límits eren els voltants del carrer Marqués de Monistrol, des de darrere de l’ajuntament fins a on avui hi ha el monument dedicat a Anselm Clavé amb una superfície d’una hectàrea i trenta-vuit àrees. Amb aquest mateix projecte es contemplava l’obertura del carrer Marqués de Monistrol, que rep aquest nom per ser el nom del propietari dels terrenys, un costum molt habitual en aquells anys.
Desconec els límits originals d’aquesta finca, que potser fos molt més gran en els seus orígens i que en l’any 1597, concretament el 28 de desembre va tenir una segregació quan el sr. Marí va vendre al Comú de Tiana, amb un cens perpetu, el terreny on avui tenim la Plaça de la Vila, l’ajuntament i els primers metres del carrer Marqués de Monistrol. El cens era el pagament anual de dues lliures catalanes, que posteriorment al canvi van ser 21 rals de billó i onze maravedís i actualment serien tres cèntims d’euro. El cens es va estar pagant al Marqués de Monistrol fins a mitjans del segle XX.
Un document del segle XIV ens pot dir l’origen del nom Vilesa. Concretament el document a que em refereixo és de data 3 de desembre de 1307 en el que es parla de l’establiment d’una casa i terres a Tiana, en “vilaresa”  que Bernat Marí, sastre, ciutadà de Barcelona, fill de Guillem Marí de Tiana, posseeix sota domini del seu germà Guillem Marí, a favor de Bonanat de Lledó, també de Tiana.
Amb aquest document, jo me atreviria a afirmar que el nom de Vilesa prové doncs de “vilaresa”. En un altre document de l’any 1449 surt de nou el nom de vilaresa i el primer document que he trobat amb el nom de Vilesa és de l’u de març del 1517.
Si consultem un diccionari de català antic trobarem les següents descripcions per “vilar”: Del segle X al XII, territori annex o pertanyent a una vil·la i que tenia algun hàbitat.- Mas important que comprenia diverses edificacions.- Terme jurisdiccional d’una vila.- Petit poblet de poques cases o famílies.

 Josep M Toffoli i Carbonell

1 comentari:

  1. Apreciat Josep Maria. La referència a aquest Guillem Marí de Tiana del 1307 està a algun llibre que es pugui consultar? Estic cercant l'origen dels Marí a Eivissa i de refilada a Mallorca, i tenim un Guillem Marí a 1278. Em pregunt si el d'Eivissa i el de Tiana tenen cap relació. Tens algun correu on pugui escriure't per donar més informació?

    ResponElimina